"Istraži svoj biznis" - prilika za mlade preduzetnike

Povodom početka projekta "Istraži svoj biznis" u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je danas konferencija za novinare na kojoj su govorili Čedomir Janjić, gradonačelnik, Darko Vukić i Radomir Topalov iz Regionalnog edukativnog centra Banat i Ljiljana Živanov, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere, Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin.

 

 

Gradonačelnik Janjić je ukazao da je Vlada Republike Srbije, 2016. godinu proglasila za godinu preduzetništva i da je ovaj projekat u potpunosti u skladu sa ciljevima Programa koje je Vlada predvidela, a koji podrazumevaju uključivanje mladih u sticanje preduzetničkih veština i pokretanje novih biznisa.

- Nama su značajni investitori koji zapošljavaju više stotina radnika, ali, takođe, veliki značaj imaju i oni koji privređuju sa nekoliko zaposlenih obezbeđejući egzistenciju sebi i svojoj porodici, a posebno kada su to mladi ljudi - rekao je on.

 

 

Radomir Topalov je rekao da je RCR Banat već realizovao slične projekte koji su za cilj imali razvoj preduzetništva i pomoći mladim ljudima.

Darko Vukić je objasnio da se projekat realizuje uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju – SDC. Odobren je u okviru Javnog konkursa "Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih", a partneri su institucije i organizacije iz javnog i privatnog sektora: Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat,  YuTeam Software, Advokat Vladimir Stoiljkovski i Knjigovodstvena agencija Master. Projekat se realizuje uz podršku Grada Zrenjanina i Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin.

 

 

Osnovni cilj projekta je doprinošenje smanjenju dugoročne nezaposlenosti i povećanju zapošljivosti mladih nezaposlenih lica na teritoriji Srednjeg Banata.

Predviđeno je da 30 mladih nezaposlenih lica, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, pohađa obuku iz oblasti preduzetništva koja će im omogućiti da „istraže svoj biznis“ i steknu osnovna znanja za otpočinjanje poslovanja. U narednom koraku, odlukom Komisije, 10 najboljih učesnika, sa 10 najboljih poslovnih ideja, imaće priliku da nastave obuku i da naredna dva meseca, uz kontinuiranu podršku mentora, detaljno razviju svoje poslovne ideje, koje na kraju procesa treba da pokažu tržišnu održivost. Kao rezultat napredne obuke, učesnici će imati kompletno pripremljene i do detalja razvijene poslovne planove, a za tri najbolje poslovne ideje obezbeđena je finansijska podrška u pojedinačnom iznosu od 2.000 švajcarskih franaka. 

 

 

Realizacija projekt traje 6 meseci, a ukupni budžet projekta je 24.950 CH (švajcarskih franaka). 

Ljiljana Živanov je istakla da se i Nacionalna služba zapošljavanja rado odazvala i pružila podršku projektu budući da postoje zajednički ciljevi, pre svega smanjenje nezaposlenosti i zapošljavanje mladih ljudi, kao i razvijanje preduzetničkog duha i sticanju novih znanja i veština. 

 

 

Jedna od onih koja će se odazvati na poziv i učestvovati u projektu jeste i Sanja Baranji (23), diplomirani likovni umetnik. 

- Interesovalo me je koliko bi moja ideja mogla da funkcioniše. Želela sam da se oformi kulturno edukativni klub - kafe, za sve građane Zrenjanina, a gde bi se održavali časovi crtanja, slikanja, vajanja, veb dizajna i programiranja. To je sve još ideja, ali mi se ovaj projekat dopada jer postoji edukacija o preduzetništvu, o čemu, mi mladi koji zavrđimo fakultet, veoma malo znamo - kazala je ona.