''Deca-deci, odrasli svima'' u subotu u Aviv Parku

Aviv Park će u subotu, 24. septembra, biti domaćin humanitarno-sportske manifestacije "DECA-DECI, ODRASLI SVIMA", u okviru koje će biti održana "Trka za srećnije detinjstvo", 9. Mini olimpijada udruženja za pomoć MNRO, dobrovoljno davanje krvi i prodajna izložba ručnih radova osoba sa smetnjama u razvoju. Manifestacija ima za cilj promociju sporta kao zdravog načina života, kao i prikupljanje sredstava za kupovinu aparata za dijagnostifikovanje deformiteta lokomotornog sistema za decu predškolskog uzrasta sa teritorije Grada Zrenjanina.
 
Tim povodom javnosti su se danas obratili Slaviša Vlačić, član Gradskog veća Grada Zrenjanina, Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina, Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, Tatjana Lojović, zamenica direktora Predškolske ustanove Zrenjanin i Danka Gladović, direktorka marketinga kompanije “Aviv Arlon”.
 
 
Vlačić je pozvao što više naših sugrađana da se uključe u manifestaciju i doprinesu njenom humanitarnom karakteru, a dopis je upućen i školama i učenicima. Posebno će biti nagrađena škola iz koje se, proporcionalno ukupnom broju, na manifestaciju odazove najveći broj učenika.
- Obezbedili smo i prevoz za decu iz naseljenih mesta, kako bi što više omasovili manifestaciju i prikupili potrebna sredstva za aparat namenjen deci predškolskog uzrasta, za dijagnostikovanje deformiteta kičmenog stuba. To je i glavni cilj ove manifestacije. U prethodnom periodu imali smo “Trku za srećnije detinjstvo”, koja je sada segment ove priče, koju organizuju Sportski savez grada Zrenjanina i Crveni krst, uz podršku lokalne samouprave i Aviv Parka, u čijem se ambijentu manifestacija održava - objasnio je Vlačić. 
 

Simo Salapura rekao je da će u sportskom segmentu manifestacije, “Trci za srećnije detinjstvo”, učestvovati predškolci, osnovci i srednjoškolci, te da trka treba da pruži informaciju koliko smo zainteresovani za učešće u humanitarno-sportskim manifestacijama.
- Pozivam sve zainteresovane da se uključe i u revijalnu trku, kupe takmičarski broj i time doprinesu kupovini aparata za Predškolsku ustanovu, a to mogu učiniti i oni koji nisu u mogućnosti da trče. Mogu i da kupe neki rad sa izložbe rukotvorina osoba sa smetnjama u razvoju, ili da dobrovoljno daju krv. U okviru ove manifestacije održava se i 9. Mini olimpijada udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, u organizaciji udruženja “Suncokret”. Očekuje se učešće preko 150 takmičara iz više od deset gradova i opština sa teritorije Vojvodine, a takmičenja se održavaju na sportskim terenima Aviv Parka - kazao je Salapura.
 
Aleksandra Tanasijević rekla je da se “Trka za srećnije detinjstvo” i ovoga puta, kao i prethodnih godina, odvija pod prepoznatljivim sloganom - “Imamo cilj - dođite na start!”.
- Cilj je svih ovih godina bio da se pomogne deci, da se unapredi njihov život i školovanje i koliko smo bili u mogućnosti, uvek smo tome težili. Ove godine želja nam je da pomognemo Predškolskoj ustanovi, a to možemo učiniti kupovinom takmičarskog broja, u nepromenjenom iznosu od 50 dinara, kao i godinama unazad, i nadam se, uz veliki broj učesnika - istakla je Tanasijević.  
 
 
Tatjana Lojović iznela je podatak da je u vrtiće Predškolske ustanove Zrenjanin upisano oko 2.500 dece, a da je pripremnog predškolskog uzrasta njih oko 700, što je ciljna grupa za korišćenje aparata koji se nabavlja.
- Aparat obezbeđuje automatsko merenje, proveravanje i praćenje deformiteta kičme, poremećaja u stavu tela, kao i stepena pokretljivosti kičme i vrata, a primena aparata koji nema kontraindikacija, jer radi na principu senzora pokreta i nagiba, podrazumeva niz funkcija. Statistika je pokazala da najveći broj deformiteta kičmenog stuba nastaje u uzrastu dece pripremnog predškolskog uzrasta i želja nam je da se to na vreme otkrije i deca usmere ka ustanovama gde će ti deformiteti moći da se isprave. Sličnog aparata nema ni u jednoj zrenjaninskoj ustanovi, a koliko znam ni u Vojvodini - objasnila je Lojović.
 
 
Danka Gladović izrazila je zadovoljstvo što je “Aviv Park” uzeo aktivno učešće u jednoj ovakvoj manifestaciji, koja je od značaja za lokalnu zajednicu, a prvenstveno ima humanitarni karakter.
- Ispostavilo se da mi imamo tehničkih mogućnosti za održavanje trke i manifestacije, tako da smo zajednički, u dogovoru sa Sportskim savezom grada, zaključili da to možemo da sprovedemo i srećni smo zbog toga. Mi smo pružili podršku i određene vidove pomoći u organizaciji manifestacije, kako bi sve bilo sprovedeno do kraja na pravi način. Drago nam je što možemo da se odazovemo ovakvim akcijama i što one mogu da budu održane upravo u Aviv Parku - naglasila je Gladović.
 

Satnica programa manifestacije “Deca-deci, odrasli svima”:
- 10.00 časova: 9. Mini olimpijada Udruženja za pomoć mentalno-nedovoljno razvijenim osobama - Očekuje se učešće predstavnika iz 10 gradova i opština sa teritorije Vojvodine
 
- 11.00 časova: Trka za srećnije detinjstvo - Trka je otvorenog tipa za sve učenike osnovnih škola i srenjih škola. Učenici će kupovinom startnog broja (po ceni od 50 dinara) i istrčavanjem utvrđene trase prilagođene uzrastu (od 100 do 800 metara), dati svoj doprinos ovoj akciji, sopstvenom zdravlju, ali i zdravlju druge dece.
 
- Revijalna trka – start trke predviđen neposredno po završetku “Trke za srećnije detinjstvo” – Trka otvorena za sve građane i posetioce Aviv Parka humanog i sportskog srca. Startni brojevi, koji su ujedno i prilog za kupovinu aparata za rano dijagnostifikovanje deformiteta kičmenog stuba, će se prodavati na punktovima u krugu Aviv Parka do samog početka trke.
 
- Dobrovoljno davanje krvi 10-12 časova (za sve punoletne i zdravstveno sposobne posetioce Aviv Parka i gledaoce trke)
 
- Prodajna izložba ručnih radova osoba sa smetnjama u razvoju 10-13 časova.
 
Za sve učesnike će biti obezbeđene diplome i zahvalnice, a predviđeno je da najuspešniji učenici dobiju medalje i pehare.
 
Jedan deo sredstava će biti namenjen za nagrade pojedinačnim školama čiji učenici uzmu najbrojnije učešće u ovoj manifestaciji, te će na osnovu svoje humanosti, i svog sportskog duha učenici imati priliku da donesu nagradu i matičnoj školi iz koje dolaze.