Stefan prva beba rođena u Zrenjaninu u 2016. godini

Stefan Stojkov prva je beba rođena u Novoj godini na Ginekološko-akušerskom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice "Đorđe Joanović". Njega je na svet, u 9.55 časova, donela majka Sanja iz Zrenjanina, kojoj je to treće dete u porodici. Majka i beba, teška 3,880 kg i duga 52 cm, osećaju se dobro i svega jedan čas nakon porođaja, već su imali priliku da "poziraju" TV kamerama i novinarima koji su posetili porodilište. 
 
 
 
Već po tradiciji, porodilište je danas, u prepodnevnim časovima, posetio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je svim majkama i bebama rođenim prethodnih dana čestitao Novu godinu i uručio prigodne poklon-pakete sa opremom i kozmetikom za bebe. Prvorođena beba dobila je u porodilištu na poklon i auto-sedište, dar gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima.   
 
 
Načelnik odeljenja, specijalista ginekologije i akušerstva dr Jovan Sekulić rekao je da je u protekloj godini na ovom odeljenju zrenjaninske bolnice obavljeno 1440 porođaja i rođeno ukupno 1455 beba, uz 16 blizanačkih trudnoća. Obavljeno je 17 porođaja manje i rođeno 21. dete manje nego tokom 2014. godine, iako su kapaciteti zrenjaninskog porodilišta, praktično, za dvostruko veći broj beba, i do 3000 na godišnjem nivou.
 
 
- Od ukupnog broja porođaja 25 odsto je bilo carskim rezom, a svakoj trudnici koja želi daje se epiduralna anestezija i na taj način porođeno je skoro deset procenata žena prošle godine. Nadamo se da će broj porođaja tokom 2016. godine biti veći nego u prethodnoj – kaže dr Sekulić.
 
Čedomir Janjić uručio je poklone majkama 15 beba rođenih danas i prethodnih dana u zrenjaninskom porodilištu, istakavši da mu je ovo jedna od najlepših aktivnosti koje obavlja kao gradonačelnik.
 
 
- Zadovoljstvo mi je što sam na početku i ove godine u porodilištu i što možemo da obradujemo mlade majke prigodnim paketima koje je obezbedila Gradska uprava. Zajedno sa Savetom za bezbednost saobraćaja poklanjamo i auto-sedišta za prvih 60 beba rođenih u Zrenjaninu u ovoj godini, koje ćemo im uručiti za oko mesec dana. Grad tako nastavlja i pojačava taj vid stimulacije, a podsećam da se iz gradskog budžeta izdvaja i 50 hiljada dinara za svako novorođeno dete i s tim ćemo nastaviti i tokom 2016. godine – kazao je gradonačelnik.
 
 
Direktorka Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović" dr Gordana Kozlovački takođe je rekla da je ovaj dan u bolnici tradicionalno jedan od najlepših, kada se proslavlja dolazak Nove godine i radost rađanja novog života. Međutim, prisutni su negativni demografski trendovi.
- Ono o čemu takođe moramo da pričamo jeste depopulacija u srednjebanatskom okrugu, koja znači da ima sve manje rođene dece i sve više starije populacije. Ta negativna stopa prirodnog priraštaja koja iznosi oko -7 promila jeste vrlo zabrinjavajuća, posebno što stopa nataliteta već oko dve decenije unazad ide nishodnom krivuljom. I u odnosu na prethodnu godinu imamo manji broj porođaja u zrenjaninskoj bolnici – objašnjava dr Kozlovački, koja je svojim sugrađanima poželela srećnu i uspešnu Novu 2016. godinu.