Црвени крст обележава Светски дан добровољних давалаца крви - указана част вишеструким даваоцима крви и додељене плакете "Широко срце" 

Црвени крст Зрењанин ове године обележава 14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви уз мото "20 година прославе давања: Хвала вам, добровољни даваоци крви!". Дводневно обележавање тог датума почело је данас, пријемом и доделом плакета вишеструким даваоцима крви, док ће сутра бити организована акција добровољног давања крви, уз бесплатну контролу анализа из крви за све даваоце. 
 
Традиционално, пријему у сали Црвеног крста Зрењанин присуствовали су добровољни даваоци који су крв дали 100, 75, 50 и 35 пута, као и добитници плакете “Широко срце”, која се додељује институцијама, образовним установама, компанијама и удружењима за допринос добровољном давалаштву крви на територији Града Зрењанина. 
 
 
 
Сто пута крв су дали Небојша Брдарић и Тибор Липтак, а 75 пута Ђурица Еремија и Драган Димић. Њима је честитао и плакете уручио Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине.
 
Међу 14 добровољних давалаца који су до сада дали крв и исказали хуманост 50 пута нашао се и градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Градоначелник се и обратио присутнима, истакавши да је хуманост нешто што свако треба у себи да носи и гаји.
- Треба да знамо да, давајући себе, помажемо другима, то је неки основни мото, а први пут крв сам дао током студија у Београду, на наговор колега с факултета. То траје до данас, педесет пута, али то је тек половина од оног што смо имали прилику данас да видимо. У неформалном разговору с господином Брдарићем, који је крв дао сто пута, рекао сам да га пратим и даље и да желим и сам да дођем до те цифре. Такође, важно је истаћи да је наша градска организација Црвеног крста једна од најбољих у Србији, јер је по броју активности, реализованих хуманитарних акција и програма у прошлој години била на трећем месту, а ако знамо да у сваком граду или општини постоји таква организација, успех је тим већи и ја им на томе честитам и дајем подршку и својим личним примером - рекао је градоначелник Салапура.
 
 
 
 
На свечаности су плакете додељене и даваоцима који су крв добровољно дали 35 пута, а њих је ове године било двадесет седморо. 
 
Секретар Црвеног крста Зрењанин, Александра Танасијевић је изразила посебно задовољство што Црвени крст Зрењанин наилази на велико разумевање, помоћ и подршку Града Зрењанина када је у питању реализација програма добровољног давалаштва крви. Веома значајна подршка долази управо од градоначелника града Зрењанина, господина Сима Салапуре коме је овом приликом уручено признање за 50 пута даровану крв.
 
 
 
Упућена је захвалност свим појединцима који су добили признања и захваљујући којима Завод за трансфузију крви Војводине и Црвени крст Зрењанин радећи на мотивацији и организовању акција обезбеђују довољне количине безбедне крви потребне за лечење свих наших суграђана. Осим појединаца, Танасијевић је указала и на значај хуманих средина које организују акције добровољног давања крви и помажу њихову реализацију, и уручила Плакету "Широко срце" установама и институцијама који су постигли изузетне резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у 2023. години. Добитници плакете "Широко срце" су Полицијска управа у Зрењанину, Специјална болница за рехабилитацију "Бања Русанда" у Меленцима, Спортски савез града Зрењанина, Средња пољопривредна школа у Зрењанину и насељено место Стајићево.
 
 
 
 
На свечаности су се добитницима признања обратили и Бошко Митрашиновић, Симо Салапура и др Соња Капелер Пушкарић, председник Црвеног крста Зрењанин.
 
Свечаност је музичким програмом употпунила Милица Досковић, чланица хора Опере Српског народног позоришта у Новом Саду.
 
 
 
Обележавање 20 година Светског дана добровољних давалаца крви ове године омогућава да се осврнемо на постинућа, да се ухватимо у коштац са изазовима и пројектујемо будућност у којој ће безбедна трансфузија бити универзално доступна. Овогодишњи слоган је "20 година прославе давања: Хвала вам, добровољни даваоци крви!" Тиме се обележава јубилеј од 20 година обележавања овог дана и истиче огроман значај који даваоци крви имају у животима пацијената и других давалаца. Кампања служи као прилика да се изрази захвалност за дату крв, плазму или тромбоците за све они који су спасили многе животе. И не само то, то је позив на акцију, мотивисање многих других појединаца да се прикључе глобалном покрету давалаштва крви. 
 
 
Светски дан давалаца крви установљен је Резолуцијом Светске здравствене организације из 2005. године и посвећен је добровољном давању крви, његовом значају и популаризацији. Обележава се у знак сећања на датум рођења аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера (1868-1943), заслужног за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7517/Crveni_krst_davaoci_krvi_2024_0.JPG