Градоначелник у склопу акције “Да нам села буду ближа” посетио Орловат: Завршени велики инфраструктурни пројекти, изградња пута у Тамишкој, следе радови на побољшању енергетске ефикасности школе

Градоначелник Симо Салапура са својим сарадницима посетио је данас Орловат, у склопу акције “Да нам села буду ближа” коју Град Зрењанин спроводи већ трећу годину.
На састанку организованом у просторијама Месне заједнице „Орловат“ присуствовали су и заменик градоначелника Саша Сантовац, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења привреде у Градској управи Јелена Травар Миљевић, као и руководиоци јавних комуналних предузећа.

 

 

Био је то повод да се са представницима тог места разговара о бројним темама, да се сумира рад у претходном периоду, предоче потребе мештана, као и планови за наредни период.

Градоначелник је након састанка посетио домаћинство Душана Станића – одгајивача орлова, а након тога и радове на изградњи пута у Тамишкој улици.
- У претходном периоду у оквиру акције „Да нам села буду ближа ближе“ ослушкивали смо шта је потребно мештанима Орловата и уз заједничку помоћ Републике и АП Војводине и локалним средствима, дакле средствима буџета Града Зрењанина, урађено је много тога у прошлој години,  само ако кренемо од путне инфраструктуре споменимо велику инвестицију од преко 400 милиона динара када је у питању нови државни пут Орловат - Ботош. Сада смо на градилишту локалног пута у оквиру уговора о јавном приватном партнерству за одржавање путне инфраструктуре, ради се Тамишка улица у дужини од близу 600 метара – рекао је градоначелник.

 

 

Навео је да се улаже и у образовање, наиме, школу у Орловату очекује улагање у енергетску ефикасност у току лета и то у вредности од 3,5 милиона динара.
- Истакао бих и да су  у току велики радови када је у питању изградња аутопута, тренутно се раде истражни радови у Катастарској општини Орловат, а почели су и радови на изградњи новог железничког моста преко Тамиша, Иначе, када је Тамиш у питању овде у Орловату постоји  велики туристички потенцијал и то је оно где нисмо радили много, постоје приватне иницијативе, али морамо још заједничким снагама додатно да промовишемо ову туристичку дестинацију у нашем граду – рекао је још градоначелник Салапура.

 

 

Указао је и да у оквиру пројекта „Зрењанин престоница културе 2025“ постоје идеја, договор и разумевање са виших нивоа власти да се уложе додатна средства у храм у Орловату, односно у обнову иконостаса који је осликао Урош Предић.
- У току је и пројектовање за еко - чесму на територији те месне заједнице и оно што се овде очекује више од десет година јесте реализација пројекта рекултивације са изградњом дечијег игралишта,  управо смо добили документацију, обезбеђујемо додатна средства и до следеће посете у оквиру ове акције очекујемо да ће и то дечије игралиште бити завршено - казао је он.

 

 

Иначе, како се на састанку у месној заједници могло чути улагања у току претходног периода било је и у реконструкцију Ватрогасног и Ловачког дома, као и у јавну расвету, а посебна захвалница упућена је градоначелнику због подршке овдашњем КУД „Урош Предић“ који је на недавно одржаном фестивалу у Ваљеву освојио сребрну медаљу. 
Речено је и да у овом селу и поред великог интересовања деце не постоје адекватни услови за бављење фудбалом, те да ће у наредном периоду на томе радити.

 

 

Председник Савета месне заједнице „Орловат“ Ален Гвозденовић казао је да је акција „Да нам села буду ближа“ од велике важности за сва села, а самим тим и за њихово место.
-  За наше место значи много, инвестиције су у поодмаклој фази, тренутно се ради ова улица, претходне планиране инвестиције су све реализоване, почињемо са припремама за будуће и не сумњамо да ће оне и бити завршене – казао је Гвозденовић и указао на добру сарадњу са Градом, градоначелником и његовим тимом.

 

 

Радове на израдњи пута у Тамишкој улици изводи предузеће Бачка – пут, а грађевински техничар из тог предузећа Драгиша Рагаји  каже да је реч о 572 метра улице, ширина самог асфалта биће три  метра.
- Тренутно је у току насипање камена, радови теку по плану и за око две недеље би требало да буду приведени крају – казао је он.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7523/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_ORLOVAT_028.jpg