Највеће зрењанинско насеље обележава славу, Вазнесење Господње - свечано и у храму и у дому месних заједница

Празник Вазнесења Господњег - Спасовдан традиционално се и ове године прославља у највећем зрењанинском насељу “Багљаш”, као храмовна и као слава обе месне заједнице на тој територији. Тај датум, с обзиром да се ради о покретном верском празнику, овог пута је 13. јун и прослава је почела уз литургију у храму Вазнесења Господњег, коју су служили су свештеници Српске православне цркве - Епархије банатске. Уз грађане Багљаша литургији су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик Саша Сантовац, помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић и заменик председника Скупштине града Оливер Митровић. Част да буде кум славе ове године припала је предузетнику, власнику компаније “Максимовић-градња” Драгомиру Максимовићу, са породицом. 
 
 
 
 
Након литургије, одржана је и заједничка свечана седница савета обе месне заједнице из тог дела Зрењанина, “Вељко Влаховић” и “Соња Маринковић”, уз резање славског колача и доделу годишњих признања појединцима и колективима, за допринос развоју и афирмацији насеља “Багљаш” у различитим областима. 
 
Признања за 2024. годину су припала Дечијој креативној радионици “Искрица”, коју води Татјана Јованић, пионирској екипи Одбојкашког клуба “Пролетер”, чија је база управо Багљаш и ОШ “Петар Петровић Његош” и Плесном центру Зрењанин. Плакете је добитницима уручио градоначелник Симо Салапура.
 
 
 
 
Честитајући добитницима и обраћајући се присутнима на свечаности, градоначелник је истакао да је у претходном периоду доста тога урађено у најмногољуднијем зрењанинском насељу, укључујући и неке битне активности које “нису видљиве”.
- Мислим ту, пре свега, на поступак легализације зграде месне заједнице и основне школе “Петар Петровић Његош” која је, после 50 година, коначно добила папире и употребну дозволу, како би могли да конкуришу за различите пројекте. У овој згради стекли су се услови за адаптацију простора, биоскопске сале, што ће служити и садашњим корисницима и ширем обухвату грађана, за одржавање културних манифестација. У току је израда пројектно-техничке документације за реконструкцију биоскопске сале, у питању су значајна средства, а пројекат је нешто од чега можемо да кренемо - рекао је градоначелник и осврнуо се на велике инфраструктурне пројекте од значаја за цео град, па и насеље “Багљаш”, као што су фабрика воде, реконструкција и унапређење система за водоснабдевање, снабдевање топлотном енергијом, пројекте у вези са унапређењем енергетске ефикасности стамбених објеката... 
 
 
 
 
Од инвестиција у области путне инфраструктуре најавио је реконструкцију Мошоринске улице, где се планира не само асфалтирање, већ и изградња атмосферске канализације. Средства за асфалтирање су обезбеђена, а за канализацију је у току израда пројекта. Очекују се и додатна средства од Покрајине за изградњу новог вртића на месту садашње “Бајке”. 
 
Госте су поздравили и председници савета МЗ “Вељко Влаховић” Жарко Цветић и МЗ “Соња Маринковић” Роберт Чањи, који је резимирао шта је све у претходном периоду урађено на територији “Багљаша”.
- Наш је циљ да се људи, када се помене “Багљаш”, сете нечег лепог што се дешава на нашој заједничкој територији, да постанемо синоним за позитивне ствари. Проблеми које имамо су углавном заједнички, јер сви становници, са обе стране булевара, користе и исту школу, вртиће, пијацу, продавнице, банке. У протеклој години асфалтиране су улице Јанка Веселиновића, део Жабаљске и Богдана Теодосина. Зграда месне заједнице укњижена је на град Зрењанин, насипан је стругани асфалт на крају Улице Ивана Тургењева, уређен је део пешачке стазе са обе стране Булевара Вељка Влаховића, до Улице Здравка Челара. Код храма и на булевару су постављене нове клупе, а сам храм синуо је у прелепим ружама, тујама и декоративном зеленилу. У овој згради се током целе године одржавају културно-уметничке и спортске активности, плес, школице, састанци удружења, акције добровољног давања крви, офталмолошки прегледи, итд - навео је Чањи.  
 
 
 
 
Вазнесење Господње - Спасовдан спада у покретне празнике - пада истог дана, али се мења датум јер се рачуна од Васкрса. Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. Одлуком савета обе месне заједнице које чине насеље “Багљаш” - Вазнесење Господње установљено је као заједничка слава, односно целокупног насеља “Багљаш”, највећег у граду, са својих скоро 20 хиљада становника. 
 
Темељи храма Вазнесења Господа Исуса Христа освештани су 2013. године, а градња храма почела је две године раније. Прва Света литургија у тада још недовршеном објекту одржана је на храмовну славу, Васнесење Господње, 2015. године. У међувремену је храм готово у потпуности завршен, преостаје да се још обави иконописање. 
 
 
 
 
Храм је у основи тробродна базилика, површине око 300 квадратних метара и с торњем високим 18,5 метара. По стилу подсећа на манастир Хиландар, Сопоћане, Дечане и друге задужбине Немањића. Старешина храма је протонамесник Слободан Честић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7516/Bagljas_Spasovdan_2024_0.jpg